Den ENE ting jeg hører flest mennesker sige, at de længes efter

Kan du gætte hvad det er?

Det er FRIHED.

Friheden til og trygheden i at være den, de er.

Stærkt efterfulgt af GLÆDE.

Hvilket jo i virkeligheden er ret tankevækkende. For allerede i det øjeblik, vi kommer til verden har vi fuld adgang til ikke kun disse to følelser og egenskaber, men til alle følelser og egenskaber. Vi fødes sunde og helstøbte.

Som små babyer har vi ingen skam over at udvise nogen som helst af vores følelser eller egenskaber. Hvis vores legoklods bliver taget ud af hænderne på os, stikker i det vildeste hyl uden at bruge så meget som et sekund på at overveje, om vores reaktion nu er rigtig eller forkert. Vi griner, så vi er tæt på at falde ud af trip-trap stolen over det mindste lille bøh eller sjove ansigtsudtryk fra vores omverden. Som helt små er vi indbegrebet af livsglæde.

Så hvad er det, der sker?

Det, der sker, er, at skyggen bliver skabt.

Afhængig af hvor vi vokser op og med hvem, er der bestemte egenskaber, vi får points for at udvise. Og så er der egenskaber, som vi – enten direkte eller indirekte – får besked på ikke er nær så accepterede. Men det stopper ikke her.

Senere får vi beskeder fra vores legekammerater om, hvad der er rigtigt og cool. Når vi kommer i skole møder vi lærere, der fortæller os hvad vi er rigtig dygtige til, og hvad vi ikke er så dygtige til. Ligesom vores første kæreste og dem, der kommer efter, fortæller os hvad de finder tiltrækkende og mindre tiltrækkende ved os.

Når vi kommer på arbejdsmarkedet vil vores chefer og kolleger også gøre os opmærksomme på, hvad de påskønner ved os, og ikke gør. Afhængig af branche vil vi også gemme visse sider af vores personlighed væk for at blive accepteret og anerkendt.

Når vi så når omkring slutningen af 30erne og måske har haft en håndfuld kærester og flere forskellige chefer i vidt forskellige brancher, har vi svært ved at huske hvem vi egentlig er.

Vi er kommet til et sted, hvor vi føler os ufri.

Og måske ikke specielt livsglad.

Og så kan det føles som hårdt arbejde at være menneske.

Vi begynder at mærke savnet efter den frihed og glæde, vi havde engang.

Det kan være, at vi begynder at tænke:

 • Jeg er så træt af hende, jeg er blevet
 • Jeg synes bare, der mangler noget
 • Jeg kan mærke, at jeg ikke er den person, jeg var før i tiden
 • Jeg føler mig så begrænset
 • Jeg ved, der er meget mere til mig, end jeg viser verden

I skyggearbejdet tror vi på, at det er meningen, at vi som mennesker skal føle os hele og have adgang til og være i stand til at udtrykke alle dele af os selv.

For det er dér, FRIHEDEN ligger. I helheden.

Når vi længes efter noget bliver vi først og fremmest nødt til at finde frem til, hvad det helt konkret er. Hvad er det for egenskaber, jeg savner at have adgang til?

Hvis der var frit valg på alle hylder. Hvilke egenskaber ville du så tage tilbage? Hvis du kunne vælge 5 egenskaber. Ville du så tage mere mod? Mere balance? Mere vildskab? Mere indre ro? Mere sensualitet?

For at vi som mennesker skal kunne udfolde os (og vores talenter) frit, er vi nødt til at have adgang til ALT, hvad vi er – og kan være.

Vi bliver nødt til at udforske skyggen.

Skyggen er bl.a.:

 • Alt det, du ikke måtte være engang
 • Alt det, du ikke føler dig fri nok til at være
 • Alt det, du enten elsker eller hader i andre
 • Alt det, du ikke engang er bevidst om, at du ikke vil være
 • Alt det, der begrænser dig i at gå efter det, du længes efter

Skyggearbejde er ikke for alle. Det er det virkelig ikke. Det kræver en høj grad af ansvarlighed. Det kræver, at vi er villige til at sige sandheden højt og komme ud af fornægtelsen. Det kræver, at vi er klar til som voksen at tage ansvar for de ting, der skete, da vi var børn.

Så det kræver noget af os. Det gør det altid, når vi skal begynde at tænke anderledes, opføre os anderledes og træffe nogle nye valg.

Til gengæld er der så uendelig meget godt at hente i mørket. Når vi har arbejdet med vores skygge får vi større autenticitet. Mere ro. Og med garanti mere frihed.

Hvis du godt kunne tænke dig at gå sommeren i møde med at være (mere) fri til at være den, du er og mærke den balance, der kommer af at have adgang til HELE dig, så kunne mit 12 ugers Blueprint skyggeforløb muligvis være noget for dig.

Og husk, at jeg altid tilbyder en 20-minutters gratis prøvesession, så du kan få en fornemmelse af, hvordan det er at blive coachet på denne måde.

Kærlig hilsen

Annika

PS: Du kan også prøve en anden lille øvelse for at finde frem til nogle af de egenskaber, som kunne være en fordel for dig at få hentet hjem:

 • Luk øjnene et øjeblik, og tænk over hvilke mennesker, du beundrer.
 • Skriv navnene på mindst 3 personer, du virkelig beundrer eller er fascineret af.
 • For hver person finder du den specifikke egenskab, du beundrer hos personen.
 • Skriv dem ned.

Her har du nogle af dine lyse skygger. Dit skjulte potentiale.

Del denne post

Måske vil du også synes om

Generelt

Debbie Ford, The Shadow Queen

Smukke Debbie Ford ❤️ Det er næsten ikke til at forstå, at det er 10 år siden denne fantastisk inspirerende, kloge og passionerede kvinde og

Skyggearbejde giver dig en større frihed, lethed og balance.

Få mine 10 bedste tips til at leve dit liv i balance