Elsk din historie – og træd ud af den

I sidste weekend havde jeg fornøjelsen af at være sammen med 40 deltagere på den nye danske uddannelse i Skyggecoaching. Temaet for de tre dage var skyggedisciplinen: Afdækning og omskrivning af din ”historie” (din historie = den subjektive fortolkning du tillægger faktuelle hændelser og omstændigheder i dit liv). Det var en meget stærk og rørende oplevelse at høre deltagerne fortælle deres historier – det er utrolig sårbart og kræver meget mod at turde afdække sin (offer)historie og sin skam.

I rigtig mange år levede selv jeg i min historie – og lå under for alle dens begrænsninger. Ikke at jeg var fuldstændigt bevidst om, at det var det, jeg gjorde – jeg kendte jo ikke til så meget andet.
Men jeg husker tydeligt den første gang, jeg stødte på et citat af Debbie Ford, der lød ”Du HAR en historie, men du ER ikke din historie”. Lige præcis de ord ramte noget dybt inden i mig … Det gav mig for første gang et håb om, at jeg måske alligevel var i stand til at kunne træde ud af min egen historie, og de begrænsninger jeg følte, den havde pålagt mig.

Det jeg har lært, siden jeg læste citatet for første gang, er bl.a. at:

  • Vores historie er netop en historie – en fiktiv beretning, der er blevet fortalt så mange gange, der fungerer som en afledningsmanøvre og som skjuler en langt dybere sandhed
  • Vores historie begrænser vores evner og lukker af for vores muligheder
  • Vores historie dræner os for vores livsenergi og får os til at føle os trætte og uden håb
  • Vores histories forudsigelighed får os til at resignere og bliver en garant for vores skæbne
  • Når vi lever i vores historie, er vores adfærd destruktiv og vi har begrænsende indre dialoger
  • Vores historie ender altid på samme måde i en blindgyde
  • Når vi sidder fast i vores historie, er det umuligt at manifestere vores visioner

Det er jo meget nemt at se, at vores historier i den grad begrænser os, men hvorfor er det så så svært at træde ud af den?

Ja, hvor perverst det end lyder, så bliver vi i vores historier, fordi det er det, vi kender til. Det velkendte føles altid trygt, og hvis vi ikke er vores historie, hvem er vi så? Mange af os kan være bange for at give slip på vores historier, selv når de ikke længere tjener os af frygt for, at vi ikke længere kan genkende os selv uden dem.

Vores historie har altid et centralt tema – en skyggeoverbevisning – som kan lyde noget i stil med ”Jeg er ikke god nok”, eller ”Der er noget galt med mig” eller ”Jeg betyder ikke noget”. Fællesnævneren for de forskellige temaer er som regel altid ”Stakkels mig”.

Vi skal ikke gøre vores historier forkerte, men bare se, at vi har en historie, rumme den og se, hvordan den har tjent os, for det har den gjort på et tidspunkt. Den kommer aldrig til at forsvinde, og vi vil for tid til anden falde ned i vores historie, men så vil vi vide, at det er der, vi er og træffe et bevidst valg om at gå ud af den.

Alt det vi er bange for, alt det vi er vrede over eller nægter at acceptere, holder os fanget i fortiden og lænket til vores historier og de begrænsende overbevisninger (skyggeoverbevisninger), der driver dem. Ikke før vi forstår, at roden til vores problemer er den fejlagtige tro på, at vi ER vores historier, kan vi begynde at manifestere vores visioner. Så vi bliver nødt til at gå imod vores instinktive trang til at holde fast og i stedet overgive os til den vej, der hedder at give slip.

Men det kræver, at vi tør opgive det ”jeg” vi kender, for det er en begrænset del – en lille bitte prik – af, hvem vi i virkeligheden er.

Her er de første skridt du kan tage på vejen mod at træde ud af din historie:

1. Sørg for at sidde i nogle rolige omgivelser, hvor du ikke bliver forstyrret. Sæt dig ned med papir og blyant og skriv dine svar på følgende spørgsmål:

  • Hvem ville jeg være uden min historie?
  • Hvad er jeg bange for at miste, hvis jeg opgiver min historie?

2. Skriv en liste over alle de måder, hvorpå du bruger håb til at undgå at forholde dig til virkeligheden. Hvis du ikke havde noget håb om, at der en dag skønne dag ville ske et mirakel, hvilke forandringer ville du så foretage dig i dit liv i dag?

3. Læs Debbie Fords bog ”Din Historie – Din Styrke”/”The Secret Of The Shadow”.

Del denne post

Måske vil du også synes om

Generelt

Debbie Ford, The Shadow Queen

Smukke Debbie Ford ❤️ Det er næsten ikke til at forstå, at det er 10 år siden denne fantastisk inspirerende, kloge og passionerede kvinde og

Skyggearbejde giver dig en større frihed, lethed og balance.

Få mine 10 bedste tips til at leve dit liv i balance