Er der altid tale om en projektion?

Inden vi ser os om er det d. 24. december, og vi er i fuld gang med at danse rundt om juletræet.
Det bliver forhåbentlig super hyggeligt. Men juletiden kan også være lidt af en udfordring. Og samtidig et ret ideelt tidspunkt at lave skyggearbejde på.

Hvorfor?

Fordi vi somme tider bliver “tvunget til” at være sammen med nogle mennesker, som vi potentielt kan blive trigget af. Nogle vi måske har det lidt stramt med. Det kan fx være vores dominerende svigerinde, vores altid sortseende onkel eller vores nærtagende søster.

Fordi …

Hver eneste gang vi bliver voldsomt følelsesmæssigt påvirket af en egenskab i andre (fx deres selvoptagethed, egoisme, svaghed eller diktatoriske tendenser) har vi i virkeligheden fået øje på en såret del af os selv, som har brug for vores kærlige opmærksomhed.

Deres adfærd er et spejlbillede af os selv. De dele af os selv vi ikke kan være med projicerer vi over på andre.

Så det du kan gøre frem for at dømme og pege fingre af andre er at spørge dig selv:

 • Hvor er jeg selv det, jeg dømmer?
 • Hvordan er jeg det? 
 • Hvordan har jeg overkompenseret for ikke at være det?
 • Hvordan eller hvornår kunne det være en fordel for mig at være bare en lille smule mere af det, jeg dømmer i en anden?

I know…

Det er ikke altid verdens sjoveste øvelse. Det kan føles nærmest ubehageligt at skulle kigge på, hvor i vores liv, vi selv er selvoptagede, egoistiske, svage eller diktatoriske.

Når vi først selv har sluttet fred med den dominerende del af os selv, vil vi ikke længere reagere følelsesmæssigt voldsomt når vi møder den i andre.

Men er der altid tale om en projektion når der er noget, der irriterer os i andre?

Nej. Det er der ikke.

Projektion er, når jeg ikke vil vedstå eller acceptere skamfulde, negative eller ucharmerende egenskaber i mig selv og derfor overfører dem på andre. 

Eller som Deepak Chopra engang har beskrevet projektion: “Jeg vil ikke være ved det, jeg føler, så derfor forestiller jeg mig, at det er dig, der føler det.”  

Det betyder med andre ord, at den egenskab, der er ubevidst i mig selv, vil jeg tage afstand fra og projicere over på andre.

Hvorvidt der er tale om en projektion afhænger af graden af reaktionen/fordømmelsen. 

Der er fx forskel på disse to udsagn:

Jeg er ikke specielt vild med Greta Thunberg.

Og

Jeg kan ikke udstå den lille, hysteriske, psykisk syge klimaidiot!!!

Pretty obvious, right?

Så det er tegn på projektion, når vi ikke kan udholde andre.

Det betyder igen, at der fx ikke er tale om en projektion, hvis du synes, at det er en lille smule irriterende, sørgeligt og ulækkert, når din midaldrende fætter konsekvent taler med mad i munden.

Nogle mennsker vil dog hellere end gerne have dig til at tro på, at det hele handler om dig bl.a. narcissister og psykopater.

Hvis du fx kan mærke, at dine grænser bliver overskredet, er det ikke nødvendigvis dig, der er noget i vejen med eller dig, der er nærtagende, ekstremt følsom eller hysterisk.

Hvis du bliver ked af det eller vred er der formentlig ikke tale om en projektion. Det er en helt normal reaktion på, at dine grænser er blevet overskredet.

Hvis du til gengæld bliver rasende, ophidset og flipper helt ud skal du overveje at kigge indad. Du kan fx spørge dig selv:

 • Hvorfor reagerer jeg så voldsomt lige nu?
 • Hvad er det for en skygge, der har trigget mig?

Men du kan – selvfølgelig – altid sige fra i en hvilken som helst situation.

Det er helt okay at sige:

 • “Det der er ikke i orden.”
 • “Det der er for bizart.” 
 • “Det der kan du godt glemme.”

Her handler det om at stå op for dig selv, når der er behov for det og gøre det på en hensigtsmæssig måde.

Og det er noget, der kan læres, hvis du skulle have svært ved det.

Du kan altid blive bedre til at :

 • mærke dig selv
 • sætte grænser og sige fra
 • kommunikere dine behov på en klar og tydelig måde  

Hvis du vil hjælpe julehyggen lidt på vej, så sørg for gøre noget rart for dig selv hver dag i juledagene. Uanset om det er at slappe af med en bog i sofaen, se din yndlingsserie på Netflix, meditere eller løbe en tur i skoven. Bare det er noget dejligt og behageligt, du gør for dig selv.

Så bliver det garanteret også lidt lettere for dig at være mere rummelig, nærværende og rolig, når du lige om lidt sidder rundt om julebordet.

Jeg ønsker dig en rigtig glædelig, hyggelig og fredfyldt jul 🎄

Kærlig hilsen
Annika

Del denne post

Måske vil du også synes om

Generelt

Debbie Ford, The Shadow Queen

Smukke Debbie Ford ❤️ Det er næsten ikke til at forstå, at det er 10 år siden denne fantastisk inspirerende, kloge og passionerede kvinde og

Skyggearbejde giver dig en større frihed, lethed og balance.

Få mine 10 bedste tips til at leve dit liv i balance