Det evigt fascinerende fænomen – FORNÆGTELSE

I sidste måned blev der på amerikansk tv (The Oprah Winfrey Network) sendt et meget rørende interview med Debbie Ford og Oprah Winfrey, som blev optaget for nogle måneder siden i Oprahs have i Californien.

Her kan du se et klip fra interviewet

I interviewet med Oprah deler Debbie sin sårbarhed, og hun fortæller om, hvordan hun har været i total fornægtelse omkring det at være syg. Hun har bildt sig selv ind, at hun ikke var syg og samtidig været utrolig optaget af andre mennesker, der var syge omkring hende. Så på alle måder en klassisk projektion – når vi nægter at se en egenskab i os selv (god som dårlig), projicerer vi den ud i verden og over på andre for på en eller anden måde at skille os af med den.

Det, der er så fascinerende, er, at her har vi en kvinde, der er super bevidst og “The Shadow Queen”, og som alligevel bliver fældet af sin egen fornægtelse.

Sund fornægtelse er en funktion i den menneskelige psyke, der beskytter os mod smerte. Når vi er lige ved at blive overbelastet, når vores smerte er så stor, at den truer vores følelsesmæssige og psykiske helbred, bliver denne forsvarsmekanisme i vores egostruktur automatisk aktiveret.

Men usund fornægtelse bliver derimod aktiveret, når vi bruger den som en nem udvej. Når vi ikke er villige til at se en bestemt sandhed om, hvad der sker omkring os eller med os i øjnene. Fornægtelse sætter ind, når virkeligheden vil have os til at foretage en ubehagelig forandring i vores liv, som vi ikke har lyst til at foretage.

Det kan fx være, at vi har gået i årevis – inden det hele eksploderede – og vidst, at vi blev nødt til at gøre noget ved vores problemer med økonomi, parforhold, alkohol eller vores barns adfærdsproblemer. Men fordi vi har så stort et ønske om, at en opdigtet virkelighed er sandheden, vil vi, når noget dukker op, som ikke er i overensstemmelse med denne virkelighed, hurtigt sørge for at skjule, retfærdiggøre eller afvise den – fornægtelsens tre handlinger.

De fleste af os er ikke kun i fornægtelse i forhold til vores aktuelle situation – vi fornægter også visse dele af vores fortid. Vi fornægter måske, hvor barske oplevelserne i vores barndom var. Vi fokuserer måske kun på det, vi fik, og fortrænger det, vi ikke fik. Så med mindre de handlinger, der blev begået mod os, var virkelig forfærdelige, vil vi højst sandsynligt bagatellisere den skade, som vores nærmeste har forvoldt. Vi vil retfærdiggøre andres adfærd, fordi det at erkende den i dens helhed ville være det samme som at give os selv den medfølelse, som vi fortjener – og det kan meget vel være noget at det sværeste for os at gøre.

Fornægtelse er et evigt interessant emne. Lige meget hvor længe, man har været i dette arbejde, så vil man altid kunne blive fanget af sin egen skygge. Man kan være i fornægtelse omkring hundrede vis af ting og tro, at den der skygge, den har jeg da arbejdet med, den har jeg fuldstændig styr på. Det kan godt være, men nu kommer den altså og rammer dig lige i ansigtet – endnu en gang.

Skyggearbejde er ikke et quick fix. Det kræver meget mod at kigge fuldstændig ærligt på sig selv og sit liv og en stor grad af ansvarlighed for at lave det arbejde, der skal laves. Til gengæld er resultaterne uovertrufne.

Debbie Ford kommer til København for SIDSTE GANG den 18. – 20. maj og holder sin 3-dages transformerende Shadow Process Workshop. Hvis du ikke vil gå glip af chancen for at opleve denne eminente underviser og formidler samt tage et kvantespring i din egen personlige udvikling, har du mulighed for at tilmelde dig nedenfor.

Del denne post

Måske vil du også synes om

Generelt

Debbie Ford, The Shadow Queen

Smukke Debbie Ford ❤️ Det er næsten ikke til at forstå, at det er 10 år siden denne fantastisk inspirerende, kloge og passionerede kvinde og

Skyggearbejde giver dig en større frihed, lethed og balance.

Få mine 10 bedste tips til at leve dit liv i balance