Sådan spotter du en covert narcissist

Har du en mistanke om, at du har at gøre med en covert (passiv aggressiv) narcissist?

Covert narcissister kan være svære at spotte. Langt sværere end hvis du har at gøre med en klassisk grandios narcissist. Dem kan du spotte fra flere kilometers afstand. De taler oftest om sig selv, elsker at prale med deres bedrifter og er i det hele taget sådan meget ”Jeg er bare så fantastisk …”.

En covert narcissist opfører sig anderledes. De er langt mere tilbageholdende. Udadtil virker de til at være nogle søde, rare og venlige mennesker, hvilket gør dem til en af de farligste typer af narcissister, fordi de tager længere tid at gennemskue. Men de er 100% narcissister. Under overfladen.

Generelt kan man sige om alle typer af narcissister, at de er selvoptaget, følelsesmæssigt umodne, mangler empati, har ingen selvindsigt, ikke er i stand til at tage ansvar for deres handlinger og projicerer egne issues over på andre mennesker.

Men der er særlige kendetegn ved de forskellige typer af en narcissister.

 

 

Hvad kendetegner en covert narcissist?

 

En mester i mikro manipulation.

Mikro manipulation er en måde at manipulere andre på, der foregår på en så subtil måde, at andre – når du fortæller om det – formentlig vil sige, ej, det lyder da ikke så slemt, måske var det slet ikke bevidst, det har han/hun nok ikke tænkt over, mon ikke det er dig, der overreagerer … hvilket kun er med til at gøre situationen endnu mere frustrerende for dig, da du står helt alene med dine oplevelser.

En måde at mikro manipulere på kan fx være, at du bliver spurgt, om du vil deltage i noget, som narcissisten godt ved, at du ingen interesse har i. Men du får at vide, at det højst tager en halv time. Det ender så med at blive et halvdagsarrangement. Et andet eksempel kunne være, at narcissisten skal hente noget take away i en forretning, og du beder dem om at tage en kaffe med til dig, og så ”glemmer” de kaffen. Og foreslår aldrig at gå tilbage ind i forretningen. Bitte små ting. Men det sker bare igen og igen og igen.

 

Her er 20 tegn på, at du har at gøre med en covert narcissist:

 

 1. Det største tegn på, at du dealer med en covert narcissist, er, at personen er ekstremt passiv aggressiv. Det vil sige, at de ikke siger tingene direkte to your face, men opererer i det skjulte. Og ja, vi kan alle sammen være passive aggressive til tider, men for en covert narcissist er det deres default måde at agere på. Det kan fx være, at de har lovet, at de vil gøre noget, og så gør de det ikke alligevel. Eller de giver dig et kompliment, som i virkeligheden er alt andet end et kompliment fx “Hold da op, hvor har du tabt dig, men der er et stykke vej endnu, hva”.”

 

 1. De føler sig truet af andres selvsikkerhed. Hvis du fx er i super godt humør kan de finde på at starte et skænderi med dig blot for at prøve at få dig ned med nakken. Eller begynde at tale om noget andet end det, du glæder dig over.

 

 1. De har en skjult konkurrence kørende med dig. Hvis du er god til noget, så er de helt sikkert bedre til det end dig. Eller hvis du har et problem, har de et større problem. Eller hvis du skal noget spændende i Påsken skal de formentlig noget endnu mere spændende i sommerferien.

 

 1. De er misundelige/jaloux. Hvis du har succes med noget, vil de ofte have umådelig svært ved at sige tillykke. De vil egentlig helst bare glemme den succes, du lige har haft og tale om noget helt andet.

 

 1. Tilbageholdelse af information. De ynder at skjule ting for dig. Informationer, som kunne være godt for dig at kende til. I det hele taget alt, hvad der kunne være en fordel for dig at vide, skjuler de for dig, fordi de hele tiden – under overfladen – konkurrerer med dig.

 

 1. De elsker at påpege andres fejl. Hvis du begår en fejl og er omkring en covert narcissist kan du være sikker på, at det vil blive påtalt med det samme. Og ofte flere gange. Få ting føles bedre for en covert narcissist end at kritisere andre.

 

 1. De er super sensitive over for kritik. Lige så dygtige, de er til at kritisere andre, lige så elendige er de til selv at tage imod kritik.

 

 1. De skaber dramaCovert narcissister elsker at skabe unødvendig drama, men igen på en meget subtil og passiv aggressiv måde. De elsker at få en reaktion ud af dig. Når de kan se, at de stadig kan irritere dig, giver det dem en følelse af, at de har kontrol over dig.

 

 1. De er aldrig rigtigt glade. Selv når du tænker, at de burde være et virkelig godt sted lige nu, virker de sjældent til at være sådan rigtigt glade.

 

 1. De saboterer fødselsdage, ferier og andre dage, der har en særlig betydning for dig. Covert narcissister er ikke vilde med at fejre andre. De foretrækker at være den, der får opmærksomheden. Så de saboterer gerne din fødselsdag ved at være i et lunkent humør, prøve at give dig dårlig samvittighed eller beklage sig over hvad som helst.

 

 1. De har en følelse af berettigelse. Denne følelse af berettigelse kan fx vise sig på arbejdspladsen, hvor de kan føle sig berettiget til en forfremmelse, selvom de ikke har gjort sig fortjent til den. Helt generelt føler de, at de fortjener en bedre behandling end andre.

 

 1. De går ofte i offerrollen. De går ofte i offerrollen og kan begynde at fortælle om, hvor hårdt et liv, de har (haft) for at få opmærksomhed og empati. De går også i offerrollen, hvis de bliver konfronteret med noget, de har gjort. De er en ekspert i at vende tingene 180 grader og gøre sig selv til offer og dig til syndebuk.

 

 1. De har større risiko for at få en depression. Da de ofte ser sig selv som et offer, vil de have en større tendens til at udvikle en depression. De har også en større tendens til at udvikle stress, angst osv.

 

 1. De bærer nagCovert narcissister har ikke en god selvfølelse. Det er der ingen narcissister, der har. Og når du ikke har det, har du ofte en større tendens til at bære nag.

 

 1. De giver meget sjældent komplimenterCovert narcissister giver utrolig sjældent komplimenter. Det gør nærmest ondt på dem at skulle anerkende noget godt/pænt/succesfuldt hos en anden (deres skjulte konkurrent).

 

 1. De har ofte grandiose fantasier. Hvilket alle narcissister har. De kan fx sige, at de vil gøre noget STORT, men det gør de sjældent, da de ikke lige er klar på det arbejde, det kræver. I stedet forsøger de ofte at komme tæt på dem, der rent faktisk har gidet at lave arbejdet.

 

 1. GaslightingGaslighting er generelt en yndlingstaktik  blandt alle narcissister, men især hos covert narcissister. Gaslighting er en manipulationsmetode, hvor en person prøver at få dig til at sætte spørgsmålstegn ved din virkelighedsopfattelse. Der er flere lag til gaslighting, men det er en metode, der bruges til at forvirre dig og få dig til at tvivle på dig selv. Det kan fx være, at narcissisten tager et lille hjørne af en sandhed (fx fra en tidligere samtale) og så bruger den til at skabe lige præcis det billede af situationen, som de gerne vil skabe.

 

 1. Triangulation. Triangulation er en anden populær manipulationsstrategi blandt covert narcissister. Med triangulation spiller narcissisten flere personer ud mod hinanden. Det mest klassiske eksempel på triangulation er i en familie med to børn. Her vil den narcissistiske forælder sprede små løgne – sige én ting til det ene barn og noget andet til det andet barn – og på den måde skabe drama, splid og misundelse. Triangulation er svær at gennemskue, da det foregår i det skjulte, og det kun er narcissisten, der kender sandheden.

 

 1. Covert narcissister faker ofte sygdom for at få andres empati og opmærksomhed. Der ses også en større tendens til hypokonderi. De kan også finde på at fake sygdom for at skulle undgå at deltage i andres festlige begivenheder (fødselsdage fx).

 

 1. De ignorerer dig, når du er syg. De viser ingen empati, hvis det er dig, der er syg. De kan endda give udtryk for, hvor stor en ulejlighed det er for dem, at du er syg. Eller beskylde dig for at fake din sygdom.

 

Covert narcissister er ikke interesseret i at ændre sig. Og det er umuligt for andre at ændre en covert narcissist, da det ikke er muligt at ændre en person, der ikke ønsker at ændre sig selv. De kan ikke se egne fejl og mangler, de er aldrig interesseret i at lytte eller tage negativ feedback til sig. De er slet ikke interesseret i at finde en løsning på en konflikt, fordi de får energi (narcissistic supply) af drama.

Jeg læste bogen “Covert Passive-Aggressive Narcissist: Recognizing the Traitsand Finding Healing After Hidden Emotionel And Psychological Abuse” af Debbie Mirza i påsken, og jeg kan virkelig anbefale den. Specielt til dig, der mistænker, at du er eller har været i en relation med en covert narcissist.

Kærlig hilsen

Annika

 

Del denne post

Måske vil du også synes om

Generelt

Debbie Ford, The Shadow Queen

Smukke Debbie Ford ❤️ Det er næsten ikke til at forstå, at det er 10 år siden denne fantastisk inspirerende, kloge og passionerede kvinde og

Skyggearbejde giver dig en større frihed, lethed og balance.

Få mine 10 bedste tips til at leve dit liv i balance