Så kom vi igennem den første uge af 2017. Den har måske føltes ret stressende. Og hvis du var ked af at skulle på arbejde igen, er det helt OK.

Du må også gerne have syntes, at den første uge var ualmindelig svær at komme igennem. Og hvis du har kedet dig er det også OK.

Det betyder ikke nødvendigvis, at du burde finde et nyt job.

Det betyder bare, at din juleferie har været skøn og afslappende. Det, der gjorde dig glad og afslappet, er der måske bare ikke helt så meget tid til mere.

Mobilen er tændt, når du kommer hjem fra arbejde. Du tjekker lige mails, inden du går i seng. Dagene går slag i slag med arbejde, indkøb, transport af børn, aftensmad og meget mere. Du har måske sociale/sportsaktiviteter (for dig og/eller dine børn) i weekenden, og søndag aften samler du lige op på ugens opgaver.

Og du er langt fra den eneste. Vi haster fra den ene opgave til den anden.

Altid i gang.

Det, vi har brug for er pauser. Pauser, hvor vi er fri for indtryk og bare kan koble fra eller lave ingenting. I pauserne restituerer vi både fysisk og mentalt. Vi får mulighed for at mærke os selv. At mærke, hvordan vi egentlig har det. Hvis vi altså er opmærksomme på at mærke efter.

Her får du 15 forslag til, hvordan du kan sørge for at få koblet mentalt af i løbet af en arbejdsdag. Lad endelig din nysgerrighed og dine egne ideer dukke op, så du får mulighed for at finde dine egne måder at mindske stress på.

 

  1. Brug 5-20 min. om morgenen, hvor du er stille og mediterer. Bare sid ned og vær til stede med dig selv. Se ud af vinduet, lyt til naturens lyde eller gå langsomt en stille tur.
  1. Mens du kører bil, så vær opmærksom på om du har spændinger i kroppen. Det kan være, at du knuger hænderne om rattet, skuldrene er løftet eller maven er spændt. Bare tænk på at give slip på eventuelle spændinger.
  1. Beslut dig for ikke at høre radio, og vær med dig selv.
  1. Eksperimentér med at køre i inderbanen af motorvejen – 10 km under fartgrænsen.
  1. Når du holder for rødt, så vær opmærksom på dit åndedræt og himlen …. træerne, dit humør, og hvordan du har det.
  1. Når du har parkeret bilen, så indstil dig et øjeblik på den kommende arbejdsdag. Brug gåturen over parkeringspladsen til at få kontakt med dig selv – tanker, følelser og fornemmelser.
  1. Når du sidder ved dit skrivebord og din computer, så vær opmærksom på dine følelser og fornemmelser og vær bevidst om at slappe af og give slip på spændinger.
  1. Brug dine pauser på virkelig at slappe af i stedet for bare at ”holde pause”. Gå en lille tur eller bare sid ved dit skrivebord og saml kræfter.
  1. Når du spiser frokost kan det være en god idé at skifte omgivelser.
  1. Luk døren – hvis du har mulighed for det – og brug bevidst noget tid på at slappe af.
  1. Bestem dig for at ”stoppe op” i et par minutter hver time i løbet af arbejdsdagen. Brug et par minutter på at blive opmærksom på dit åndedræt. Brug tiden på at få en følelse af at falde til ro inden i.
  1. Ved slutningen af arbejdsdagen, så gennemgå dagens aktiviteter, anerkend og lykønsk dig selv i forhold til, hvad du har nået, og lav dernæst en liste over, hvad du skal i morgen. Du har lavet nok for i dag.
  1. Vær opmærksom på gåturen på vej til hen til bilen. Indånd den kølige eller varme luft. Gå uden at skynde dig.
  1. Når du kører hjem, så læg mærke til om du skynder dig. Bliv bevidst om at komme lidt ned i tempo. Tag nogle dybe vejrtrækninger.
  1. Du kan også vælge at skifte tøj, når du kommer hjem. Denne lille handling kan gøre det lettere at komme ned i gear og lige mærke hvordan det er at træde ind i dine egne omgivelser. Hvis det er muligt, så tag 5-10 minutter i ro og stilhed.

 

Velkommen tilbage fra ferie og rigtig godt nytår!

Kærlig hilsen

Annika

Del denne post

Måske vil du også synes om

Skyggearbejde giver dig en større frihed, lethed og balance.

Få mine 10 bedste tips til at leve dit liv i balance