Til januar, helt præcist d. 17. – 19. januar 2014, bliver The Shadow Process for første gang afholdt på dansk. Det bliver i København. Og den bliver ledet af Pernille Melsted.
For snart 6 år siden deltog jeg på min allerførste Shadow Process. Siden har jeg deltaget og assisteret flere gange. Til januar får du chancen for at deltage på denne enestående workshop.
Mange har spurgt om The Shadow Process også vil gøre en forskel i deres arbejdsliv. Og til det kan jeg kun svare, ja, i høj grad. Nedenfor kan du læse om de 10 mest markante fordele for dig som leder.
10 måder, du kan blive styrket på som leder ved at deltage på The Shadow Process:
1. Du bliver en mere rummelig og empatisk leder
Du får på The Shadow Process helt grundlæggende en større forståelse for menneskers forskellighed. Du bliver ikke så hurtigt irriteret på eller frustreret over medarbejdere og kollegaer, der er anderledes end dig eller håndterer ting på andre måder end dig. Du bliver bedre til at tage dine projektioner hjem og bedre til at håndtere dine medarbejderes følelser og reaktioner. Det giver medarbejdere, der ved, at de kan være ærlige og blive mødt der, hvor de er.
2. Du bliver bedre til at lytte
På The Shadow Process lærer du, igennem tre dage, at lytte til andre mennesker. Virkelig lytte. Uden at tale. Uden at afbryde. Uden at bekræfte. Uden at byde ind med gode råd. Du lytter til det, der bliver sagt. Ikke det, du tror, der bliver sagt. Den evne alene vil være uvurderlig i dit lederskab (og i dit privatliv, får jeg lyst til at tilføje).
3. Du bliver bedre til at uddelegere
Du får på The Shadow Process øjnene op for, at du ikke behøver tage ansvar for alt – og det betyder, at du på jobbet bliver bedre til at uddelegere og stole på, at andre kan løse opgaver – på deres måde. Det giver dig dygtigere medarbejdere, der vokser med den tillid, du viser dem. Du bliver bedre til at supportere dine medarbejdere og støtte dem i at træffe egne beslutninger. Og samtidig bliver du mere nuanceret i dit syn på, hvad der er ’det rigtige’.
4. Du bliver bedre til at bruge din sårbarhed som styrke
”Som leder troede jeg før, at det var mig, der burde have alle svarene”. Kender du også den?
The Shadow Process vil hjælpe dig til at give slip på idéen om, at være den ’perfekte’ chef. Du bliver bedre til at turde være i tvivl, bede om hjælp og være i åben dialog med andre. Din nysgerrighed bliver større, og du vil turde lede mere autentisk, fordi du ikke er bange for at vise ’svaghed’ eller ’fejl’. Det gør omvendt, at dine medarbejdere og kollegaer føler sig tryggere og har mere tillid til dig, fordi der er mindre ’facade’.
5. Du bliver mere modig
*Mod* er en af de følelser, de allerfleste siger, de forlader The Shadow Process med. I dit lederskab betyder det, at du ikke takker nej til nye udfordringer, fordi du er bange for ikke at kunne opfylde forventningerne eller ’blive afsløret’. Du bliver helt enkelt bedre til at turde – fx sige ja til opgaver og stole på, at du har det, der skal til. *Ambitiøs*, *målrettet* og *kompromisløs* vil ikke længere være skamfulde fy-ord for dig, der måske før har holdt dig i baggrunden og ærgret dig over, at du ikke greb chancen.
6. Du får større autenticitet
På The Shadow Process bliver du helt grundlæggende mere bevidst om og forankret i dit eget værd. Du bliver bedre til at mærke, hvad der føles rigtigt for dig og turde være den, du er – også som leder. Du slipper for at spilde energi på at fornægte og fortrænge og overkompensere for de sider af dig selv, du ikke har villet være ved. Du bliver en bedre leder, fordi du lærer at bruge de sider af dig selv – konstruktivt – som du måske har forsøgt at gemme væk eller har troet var en ulempe som leder. De kan blive en stor styrke (introverthed, generthed, følsomhed fx).
7. Du bliver bedre til at sige nej
På The Shadow Process lærer du dine grænser bedre at kende. Det betyder, at du vil blive bedre til at sige nej til ting, som du ved, at du ikke vil kunne magte eller nå eller tage på dig uden at gå ned med stress. Og du vil kunne sige nej uden undskyldninger eller dårlig samvittighed. Bare klart, venligt, men bestemt nej eller nej tak. ”Jeg er helt generelt blevet bedre til at stole på mig selv på jobbet – både i forhold til, hvad jeg skal sige ja til og hvad jeg skal sige nej til.
8. Du tager ansvar og lægger overansvarligheden fra dig
Du bliver bedre til at tage ansvar for det, der er dit og bedre til at give slip på at være overansvarlig for andres velbefindende. Hvis du har været en pleaser-chef, der helst vil have, at alle er glade, vil du blive bedre til at vurdere – uden følelsesmæssigt indre drama – hvad der skal gøres og besluttes, og uden at søge anerkendelse og accept fra andre. Mange ledere kan i øvrigt have tendens til at overpræstere og overlevere på baggrund af disse mekanismer, hvilket ikke bare gør, at de stresser og presser sig selv, men hele organisationen. Det kan du undgå ved at blive bevidst om, hvornår du bliver overansvarlig.
9. Du bliver bedre til at håndtere konflikter
Fordi du lærer at forstå projektionens mekanismer på The Shadow Process, kan du først og fremmest blive bedre til at håndtere egne konflikter på jobbet. Du kigger indad, før du bebrejder, peger fingre eller anklager. Du bliver ikke stresset af uenighed, men bliver bedre til at acceptere andres holdninger og rumme andres drama med ro. Du bliver som leder også bedre til at mægle i konflikter blandt medarbejdere, neutralt og med forståelse for alle parter. Og endelig bliver du bedre til at tage lederskab for at tage konflikter i opløbet, i stedet for først når det hele koger over.
10. Du bliver bedre til at udvikle dine medarbejdere
Fordi du er mere åben for hele DIG og alle dine egenskaber (og særheder), bliver du som leder helt naturligt bedre til at se dine medarbejderes styrker, og hvor de hver især kan udvikle sig. Du bliver ikke bare bedre til at spotte dine medarbejderes særlige talenter og bruge disse kvaliteter i ledelsen, du bliver også mere opmærksom på de uudviklede egenskaber, som står i skyggen hos dine medarbejdere. Det er en stor gave at blive ’set’ – også om bag facaden. Når det gøres professionelt, med empati og omsorg.
OK, faktisk er der en mere. Og den er vigtig:
Du bliver mere ok med, at ikke alle kan lide dig eller dine ideer. Du vender det ikke indad, og det gør det lettere for dig som leder at være præcis i dine udmeldinger over for medarbejderne. Og tryggere for dine medarbejdere at have dig som leder.
”Jeg turde åbne mere op for mit personale bagefter – og give noget mere af mig selv. Jeg slapper mere af i min rolle som leder.”
Har du fået lyst til at læse mere om workshoppen? Så klik her.
Jeg håber at se dig på denne fantastiske weekend!